tisdag 17 mars 2015

Nackdelarna då?!

Ja, visst finns det nackdelar, men inga vi inte kan lösa än så länge i alla fall!

Portugiserna bor i kalla stenhus, trots att de har ett relativt fuktigt, och nattetid kallt klimat. Det här med centralvärme existerar inte i de flesta hus.

För oss som hyr ett litet, äldre hus med en standard modell "Svensk sommarstuga" så innebär det lite halvkalla kvällar samt morgnar med fukt inomhus och på fönsterrutorna.


Vi har ju en liten gasolkamin som vi slår på när solen går ner, så den klarar gott att hålla kylan ute.
En gasolfyllning ska räcka till lite drygt 150-180 timmar och kostar ca 270:- Med tanke på att vår uppvärmningskostnad vintertid i Sverige låg på dryga 4000:- per månad så är vi mer än nöjda!En vedkamin installerad inomhus vore dock optimalt! Men eftersom vi bara hyr huset så är det nog troligen inte att tänka på.

En annan sak är att vi fått börja lära oss att handla igen ;) Vi har ju i åratal nu kört en blandning av "Paleo/LCHF" kost och att hitta liknande produkter som de vi är "vana" med i Sverige är verkligen en utmaning!

Grädde verkar bara finnas i någon konstig kemikalieform som håller sig i veckor utan kylskåp och som vi hittills inte hittat fetare än 35% Färsk grädde har vi inte under dessa veckor ännu lyckats finna.
Smöret säljs på yttepytte-förpackningar om 250 gram, och samma där, inte många som håller de 80% fetthalt som vi vill ha.
Första yoghurtförpackningen vi köpte var sötad så in i norden! TROTS att etiketten utlovade "Grekisk yoghurt-Naturell" Lyckligtvis hittade vi den Grekiska "hink-yoghurten" här om veckan!
Linfrön och det i Sverige skitdyra chia-fröet är dock lätt att hitta och billigt jämförelsevis mot vad vi betalade i Sverige.


Att dessutom ha en sån här liten gasdriven varmvattenberedare gör inte duscharna speciellt behagliga ;)


Men som sagt var, fördelarna väger upp tusenfalt! Och de flesta av nackdelarna är enkelt lösta den dagen vi bor i en egenägd bostad!


3 kommentarer:

 1. Hej
  Det tar sin lilla tid att hitta det man behöver. Le Clerc har iaf creme fraiche.
  Vi har satt in veduppvärmd centralvärme som skall kopplas till solpaneler till hösten (om vi har råd). Då kan vi köra sol eller ved. Om det är riktigt kallt och det var det islutet på december och i januari med minusgrader på nätterna kan man även koppla den til el i värsta fall. Att vakna och det är 13 grader i köket är ingen hit och ert hus är ännu kallare om jag inte missminner mig.
  Kom gärna förbi ngn dag och titta på vår recuperador om ni vill. Den är kanon.
  ring gärna innan 262843580 så vi inte är ute eller på fälten

  Åse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer gärna förbi på ett besök Åse!

   Början av nästa vecka ser lagom tom ut för vår del i alla fall :)

   Radera
 2. Hej
  Vi är borta på måndag men sedan är vi nog hemma.
  Välkomna

  SvaraRadera