söndag 29 mars 2015

Portugisisk vardag.

Vi lär oss så smått att handla. Som jag skrivit om tidigare så är mejeriprodukterna väldigt annorlunda här mot i Sverige. Det säljs mest av den mjölk och grädde som inte ens kräver kylförvaring och att hitta mjölk fetare än 1,6% och grädde fetare än 35% hör till ovanligheten.
När fetthalten på exempelvis grädden är så låg, samt att den ej behöver kylförvaring så innehåller den givetvis en massa e-ämnen som mono/diglycerider, alginsyra mm.
Man får väl helt enkelt leta rätt på en Portugisisk mjölkbonde och och handla "olagligt" direkt från gården :) Då kan jag både kärna smör och göra egen fil och yoghurt!

Finare köttbitar så som filé mm är rätt dyrt, ca halva priset mot i Sverige dock. Fågel och fläsk däremot är riktigt prisvärt. Idag åt vi alla tre en fläskgryta med grönsaker och gräddsås för totalt under 50:- och då har vi rester som räcker med lite skarvning till maten också i morgon.

Grytbitar, fläsk för 2,99 euro

Landet i sig är annars helt toppen! Små fina landsvägar med eukalyptus, pinje och fruktodlingar som avlöser varandra. Knappt en enda vägsträcka där man inte ser hus och människor. Jämför man då med Sverige där man kan köra miltals med bara gran och tallskog runt om sig så är detta rena idyllen.

Kullar och dalar överallt!

På den här bänken kan jag gärna sitta och smutta på mitt Portvin!

Odlingar.

Bygglov för de mest otroliga skapelser kan man också få, verkar det som. 
Ni skulle ha sett egendomen som den här pagoden hörde till. Muromgärdat Kinesiskt gods med guldgrindar, drakar och kinesiska lejon!

Trevliga, välskötta landsvägar genom eukalyptusskogarna. 
Det doftar helt otroligt gott när man åker cab!

1 kommentar:

 1. Hej
  Hur går det för er? Har ni hittat något hus ännu?
  Jag köper grädde på Pingo Doce. Den är inte lika fet som hemma men kanske 30%. Den är färsk och jag tror inte den har några tillsatser.
  De som ägde vingården innan oss köpte mjölk från en bonde någonstans i närheten här men vi har inte gjort det. Jag köper helst laktosfri färsk mjölk.
  Le Clerc har färsk Creme Fraiche.
  Ni ser ut att trivas.
  Hälsningar Åse

  SvaraRadera