söndag 10 maj 2015

Mat!

Måste säga att det går ingen nöd på oss här nere direkt :)

Vi äter och dricker gott, råvarorna är superfina och smakar utsökt!
I den minsta lilla butik så finns det ofta både en chark och en fiskdisk. Vi har dock inte handlat över disk mer än ett par gånger och ännu inte varit in på någon charketuributik.

Råvarorna som säljs i ordinarie kyldisk har hittills varit av toppenkvalitet!
Priserna varierar, men fågel, främst kyckling är nog billigast med ett kilopris på 1,8-2,0 € kilot för färsk, ostyckad.

Fläsket ligger på 2,0-3.0 € kilot för de vanliga bitarna och vill man ha filé så är det i princip "Svenska" priser.
Nötköttet däremot är dyrt, mätt i Portugisiska mått. Importerad biff, färsk i bit ligger på 15-20 € kilot, filen får du ge uppemor 30 € kilot för, om inte ännu dyrare och det hör inte till standardsortimentet.

Billig mat så som köttben, kokkött, kanin, mm finns annars i massor och även hela vakuumförpackade, färska spädgrisar.

Grönsakerna verkar vara mer av säsong och jag har inte sett en enda avokado än.
Jordgubbarna är riktigt billiga med ett kilopris på 1-1,5 € för lokalt odlade.
Sallad odlar vi själva och även spenat, morötter och potatis köper vi och det kostar bara runt 20-50 cent kilot ca.

Grillspett av kalkon med späck?! och paprika emellan. 
Pris ca 2,5 € kilot

Vår egenkomponerade kyckling, apelsin, vitlök och rosmaringryta.
2 hela kycklingar, 2-3 färska, skivade apelsiner, grovhackad eller skivad vitlök (mängd efter egen smak) ett par gula lökar, 2-3 morötter, några kvistar färsk rosmarin. Salt, peppar, lagerblad och slå på vatten tills det täcker kycklingen. Koka allt i ca 1 timme, eller tills köttet lossnar lätt från benen. Bena ut köttet och lägg tillbaka krås och skinn i kastrullen och koka i ytterligare någon timme och du får den godaste buljongen någonsin! Vi häller buljongen på flaska och dricker en kopp till frukost varje morgon. Går utmärkt att frysa också.

Varje morgon dricker vi the gjort på en skivad citrusfrukt och några nypor torkad eukalyptus. 
Låt allt koka upp, sjud i en minut och ta av värmen och låt dra i ca 5 minuter. 
Vi som är vana "LCHFáre" fyller the i en kopp och klickar i ca 20 gram smör och mixar. 
En sån kopp står man sig i flera timmar på!

Fläskfilé och ugnsstekt potatis med hemlagad grillsås.
1 del grekisk youghurt blandas med 2 delar majonnäs, salt, vitpeppar, citronsaft/citronvinäger och massor av dragon, torkad eller färsk avgörs av tillgång och tycke :)

Gratängtäcket till denna "moussaka" var verkligen gott!
1 ägg, 2,5 dl Grekisk/Turkisk yougurt, 1-2 msk majonnäs, 2-3 dl lagrad, riven ost, salt och peppar. 
Blanda allt och bred över det du vill gratinera.

3 kommentarer:

  1. Tittade på ngt eng. flytta utomlands program och där sa de att grönsaker och frukt är säsongsbetonat i Portugal. Så man tager det som finns tillgängligt just då. Håller med om att ni itne ser ut att lida ngn nöd :)

    SvaraRadera
  2. Hittade till eran sida 👍
    Vi själva har precis anlänt ner till Cabanas de Tavira, ca 3 mil fr spanska gränsen i syd...
    Kikar in emellanåt

    // Maud

    SvaraRadera
  3. Glömde tillägga: vi äter själva LCHF och det är lite sv en omställelsetid här 👍

    SvaraRadera