måndag 8 december 2014

Grundtanken

Grundtanken i hela projektet och flytten är att på sikt skaffa oss en egen gård på några hektar och med ett hus i hyfsat skick. Först och främst kommer vi under sportlovet att åka neråt på en fin resa över Chamonix, Monaco, Andorra och Portugal, för att där hyra en bostad under det första halvåret medans vi letar efter en egen gård på plats. Man får riktigt fina gårdar i Portugal för runt €100'000, och tanken är att bedriva ett relativt självgående mindre ekologiskt jordbruk och att investera i en riktigt bra solcellsanläggning för att producera el till elnätet. Precis som i Sverige får man betalt för producerad el, och en anläggning i Portugal bör kunna betala sig själv inom ca 5-7 år. Ju färre omkostnader vi har för livet där nere, desto bättre!

Lite höns, en gräsklippare (förslagsvis en get), några ankor och kanske kaniner, grundtanken är att det ska vara lättskötta djur som reproducerar sig i hyfsad takt så att en så stor del av maten också blir självproducerad. Olivträd, citrusträd och annat växer i överflöd i Portugal, så vi odlar helt enkelt det vi blir sugna på!

2 kommentarer:

 1. Hej båda två, jag har hört talas om er då jag fortfarande är gift med Annelie,
  om vi startar med elen så bär den sig nog redan efter tre år, därimot tycker jag att ni ska tänka på allt det arbete det betyder med en större gård och att jordbruksmark kan vara ganska dyrt då det är en brist på det, hus är därimot billigt.
  Och när ni tänker på det här med bilar så är det väldigt enkelt att föra över dom till portugisiska plåtar, även om det tar en stund, men det är lätt att lösa allt annat är strunt snack, men ni kan behöva lite hjälp då ni är nya med den portugisiska byrokratin.
  I övrigt föreslår jag er att skaffa en god karta över Portugal och ta en penna och linjal och dela in den i 8 delar och fundera över var ni vill bo, i nordöstra är det kallt med snö, vid kusten är det fuktigt, i söder turister ( dyrt och varmt ).
  Och det här med Cab, jag har två, på sommaren är det nog lite väl varmt för att fälla ner taket, då vill ni ha taket uppe och AC på i alla fall här i det centrala Portugal, och om ni fäller ner taket ta på mycket solskydd.
  Ta kontack så är vi många svenskar och andra som kan hjälpa er att komma vidare.
  Med Vänliga Hälsningar Hasse i Tomar.
  E-brev: alinhans@gmail.com
  Skype:alinhans

  SvaraRadera
 2. Kul att höra av dig Hans!

  Vi har inte kollat av vårblogg så ofta så såg just ditt svar!
  Följde din och Annelies blogg så därav som vi hittade just detta lilla hus att hyra.

  Vi hör av oss!

  Hälsningar Susanne

  SvaraRadera